Få bort svåra fläckar

Fläckar, det kan komma både på kläder, möbler, väggar och annat. Är det möbler, väggar med mera det gäller, så kan du med fördel låta en städfirma ta hand om dem. När det gäller kläder eller annat tyg, så kan du så klart skicka på kemtvätt, men jag har även lite smarta tips att ge för lite olika typer av fläckar.

Arbetskläder

Om dina arbetskläder är riktigt smutsiga med massa fläckar, lägg dem i såpavatten över natten. Sedan bara tvättas i maskinen som vanligt.

Blod

Om du har fått blod på dina kläder så tas det bort på olika sätt beroende på om det är färskt eller gammalt. Är det färskt går det ofta att skölja bort med kallt vatten. Gammal blod tas bort genom att lägga i blöt i kallt vatten, strö sedan på rikligt med salt på fläcken, och låt dra. Tvätta i kallt vatten.

Bläck

Tvätta i tvålvatten, T-Röd eller citronsyralösning (blanda en halv tesked citronsyra med 1 dl vatten). Tänk på att citronsyran bleker.

Bär

Vita plagg doppar du i kokande vatten. Fläckar på färgade plagg får du bort med citronsyralösning (blanda en halv tesked citronsyra med 1 dl vatten).

Choklad

Gnid in fläcken med såpa eller mjölk och tvätta med kallt vatten.

Fett

Strö potatismjöl på fläcken och låt det sedan dra över natten. Borsta bort mjölet och tvätta i varmt tvålvatten.

Kaffe

Färska fläckar går ofta att ta bort enkelt bort i kallvatten. Intorkade fläckar på vita plagg får du bort genom att doppa fläcken i kokhett vatten. Färgade plagg penslar du med äggula löst i ljummet vatten eller mjölk.

23 Mar 2021