Topp 10 modedesigners i världen

"För att vara oersättlig måste man alltid vara annorlunda." - Coco Chanel

Trogen dessa ord har vissa modedesigners alltid stått ut på grund av sin oöverträffade talang och passion. De var aldrig rädda för att utmana modets gränser och skapade som ett resultat design och trender som har inspirerat generationer av designers och konstnärer som kommit efter dem.

Här är en lista över de bästa modedesignerna i världen som har satt trender inom mode istället för att följa dem.

1. Coco Chanel – (CHANEL)

Arvet från Coco Chanel förevigas med ikoniska produkter som den "lilla svarta klänningen" och "Chanel no. 5 parfym, som båda åtnjuter en kultstatus inom mode.

Chanel gav kvinnor frihet med sina enkla men snygga kläddesigner och befriade dem från smärtsamma korsetter och komplexa underkjolar. "Lyx måste vara bekvämt, annars är det inte lyx", var hennes övertygelse.

Hon utvecklade den klassiska Chanel damkostymen bestående av en smal kjol och kraglös tweedjacka. Looken bars av ikoner som prinsessan Diana, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy och är fortfarande mycket populär än idag. Modelegenden populariserade också användningen av kostymsmycken.

2. Ralph Lauren – (Ralph Lauren Corporation)

Det finns få logotyper inom mode som är så igenkännliga som polospelarens emblem. Designern Ralph Laurens Polo-linje blev den typiska "Preppy Look" från 1980-talet till 2000-talet.

Laurens kläddesign framkallade bilder av den engelska aristokraten men de var skräddarsydda för den sportiga amerikanen. En filantrop som har stöttat bröstcancerforskning i 30 år, Lauren lanserade sitt modeimperium från ett litet kontor i Empire State Building 1967 och förvandlade det till en förmögenhet på 7 miljarder dollar. En sann inspiration för modedesigners som strävar efter att skapa ett framgångsrikt företag.

3. Tom Ford – (TOM FORD)

Tom Ford är känd för att vara perfektionist och arbetsnarkoman. "Om jag är vaken, så jobbar jag", är designern känd för att säga. Kanske var det därför Ford kunde driva både Gucci och Yves Saint Laurent som kreativ chef.

Under sin mandatperiod förvandlade Ford den nästan konkursade Gucci till ett modemärke på 3 miljarder dollar. Efter att ha skapat en 1970-talsinspirerad, minimalistisk, sofistikerat sexig Gucci-bild, gick han vidare med att skapa sitt eget modemärke 2004.

Den häftiga designern har också regisserat och producerat filmer inklusive "A Single Man", som gav honom en Oscar Academy och Golden Globe-nominering.

4. Yves Saint Laurent – ​​(YSL)

Vi kan inte diskutera världens inflytelserika designers utan att nämna Yves Saint Laurent. En av 1900-talets största designers, Saint Laurent uppfann "power dressing" för kvinnor.

YSL:s "Le Smoking smoking suit" från 1966 var maskulina kläder omgjorda till en vackert feminin kollektion för kvinnor, banbrytande androgynt mode långt innan termen uppfanns. Han populariserade också ready-to-wear på high fashion som innehöll mer prisvärda plagg.

Han var den första inflytelserika modedesignern som satte färgade kvinnor på banan. Han förespråkade mångfald, och dessa värderingar återspeglas fortfarande idag när YSL utsåg Blackpink’s Rosé till deras globala varumärkesambassadör.

5. Christian Louboutin – (Christian Louboutin)

I samma ögonblick som du ser skor med livfulla röda sulor, vet du omedelbart "det är Christian Louboutin." Det är den mest kända modeinslaget i världen.

Hans elegant eleganta, kurviga höga klackar har gjort Louboutin till kung av stilettos. Innan han lanserade sitt modemärke 1986 var Louboutin frilansande designer för olika modemärken. Hans första kund var prinsessan Caroline av Monaco och hans design gynnas nu av kändisar som Blake Lively, Jennifer Lopez, Angelina Jolie, Rihanna och många fler.

6. Marc Jacobs – (MARC JACOBS)

Marc Jacobs är mest känd för att på egen hand lansera 1990-talets "grunge" look, och är en modeikon i sin egen rätt.

Jacobs förmåga att representera trenderna inom popkulturen genom sin design har gjort honom till en favorit hos fans. Designern lärde sig handstickning av sin mormor och började tillverka och designa redan från barndomen.

1984 designade han handstickade överdimensionerade tröjor för sitt examensprojekt från Parson School of Design, och vann Perry Ellis Gold Thimble Award. Han var också Creative Director för Louis Vuitton i 17 år innan han lanserade sitt eponyma bolag.

7. Calvin Klein – (Calvin Klein Inc.)

"Enkla, bekväma men stilfulla kläder - men utan något överskala eller extremt" det är Calvin Kleins designfilosofi.

Genom att etablera sig som en ledare inom amerikanskt mode tack vare sin gnistrande rena estetiska och moderna design, blev Klein ett känt namn inte bara för sin jeans- och underkläderslinje utan också för sina provocerande och ofta kontroversiella annonser.

8. Donatella Versace – (VERSACE)

Donatella Versace ville inte alltid vara modedesigner. Faktum är att hon studerade litteratur och främmande språk i Florens för att bli lärare.

Versace åkte ofta till Milano för att hjälpa sin bror Gianni Versace, grundaren av Versace som ansåg henne vara sin musa och "bästa kritiker." Efter Giannis död 1997 återupplivade Donatella det mycket framgångsrika modemärket.

Donatella var den första stora modedesignern som använde kändisar för att gå på catwalken. Hon designade den ikoniska Jennifer Lopez "Jungle Dress" från 2000 Grammy Awards som var en vändpunkt för hennes karriär.

9. Christian Dior – (DIOR)

Christian Dior, född 1905, bevittnade stora tragedier under sin livstid. Den stora depressionen, världskriget, skickades hans syster till ett koncentrationsläger. Men mitt i Frankrikes efterkrigsruiner förändrade Dior modebranschen.

1947 presenterade Dior "New looken" bestående av voluminösa vadlånga kjolar, krämjackor och passformade midjor. Det var något väldigt kontrasterande till krigets brutalitet och påminde människor om en enklare era.

Från och med då fortsatte varumärket Dior att använda banan för att kämpa för idén om empowerment och feminism. Hans introduktion av A-linje, sicksack-linje, Y-linje, H-linje är fortfarande viktig inom mode och haute couture.

10. Stella McCartney – (Stella McCartney)

I den ansvarsfulla och hållbara modescenen är det första namnet som dyker upp Stella McCartney. Hennes designermärke är känt för att inte använda päls, läder och andra animaliska produkter.

Stella, en livslång vegetarian som växte upp på en ekologisk gård med Beatles-medlemmen Sir Paul McCartney och Linda McCartney, lanserade sitt modemärke 2001. Hon är en kändisfavorit för sin "sexiga femininitet"-design samtidigt som hon är hållbar och fri från grymhet.

McCartney var också Creative Director för Chloé och efterträdde Karl Lagerfeld. 2018 designade hon Meghan Markles fantastiska vita bröllopsklänning med halsringning.

24 Mar 2023